Zaden weken in water voor het zaaien

Is het nodig om zaden in water te weken voor het zaaien? Versnelt het weken van zaden voor het zaaien de ontkieming? Het antwoord is dat het niet nodig is om de zaden te weken voor het zaaien, maar het versnelt de ontkieming wel aanzienlijk.

Het weken van zaden voor het planten is een oude tuinierstruc die veel nieuwe tuiniers misschien niet kennen. Het voordeel van het weken van zaden voor het planten is dat je ontkiemingstijd korter wordt en je dus sneller planten kunt kweken.

Benodigdheden

Groentezaden – Zaden die meer op graan lijken of een harde laag hebben kunnen worden geweekt zoals: tomaat, komkommer, maïs, pompoen, pompoen, courgette, erwten, bonen, etc… Maar zaden zoals radijs, dille, wortelen laten we niet weken in water omdat het dan onmogelijk is om ze te planten.

Water – Water op kamertemperatuur is het beste voor het weken van zaden.

Eenvoudige stappen

Plaats de zaden die u van plan bent te planten in een kleine container. Vul het bakje voor de helft met water op kamertemperatuur.

Zet de bakjes op een veilige plaats (bijvoorbeeld op de vensterbank). Laat de zaden 24 tot 48 uur in het water weken voordat je ze plant. Te lang laten weken in water en de zaden zullen verdrinken en het begint te ontbinden.

Er kunnen een paar drijvers zijn, en die gooi ik weg omdat ze meestal niet zullen ontkiemen.

Als de zaden eenmaal opgekomen zijn, plant ze dan onmiddellijk in vochtige grond. Houd de grond goed bewaterd totdat de zaden uit de grond zijn en groeien.

Over ons

Volkszaden.nl is de webshop voor iedereen die zelf tuiniert. Met ons assortiment aan biologische zaden kun je genieten van je moestuin op een 100% verantwoordelijke manier.

Lees meer

Menu