7 Tips om je tomatenplanten te kweken

Tomaten kweken

Tomaten zijn de eerste groente die veel tuiniers uit zaad kweken, meestal om interessante soorten te vinden die zelden als zaailing verkrijgbaar zijn. Om uw kans op succes te vergroten, zijn hier mijn top tips voor het kweken van tomaten uit zaad.

Zaai niet te vroeg – tomatenzaailingen schieten snel omhoog!

1. Maak een schone start

Als je plastic bakjes hergebruikt, was ze dan goed in warm water met zeep om oude aarde en opgehoopte zouten te verwijderen. Mijn favoriete bakjes zijn kleine papieren bekertjes met een aantal gaatjes in de bodem, omdat ik de namen van de variëteiten op de bekertjes kan schrijven. Als de zaailingen klaar zijn om naar grotere potten te verhuizen, kan ik de zacht geworden bekertjes gemakkelijk verwijderen en composteren. Gebruik ook een nieuwe zak hoogwaardige zaaigoed. Vermijd goedkope imitaties, die vaak de oorzaak zijn van mislukte zaailingen.

2. Label uw potten

Schrijf de namen van de variëteiten erop met watervaste stiften, of maak labels van plakband. Etiketten werken beter dan kleine staken, die tussen de tomatenwortels rondwriemelen en per ongeluk verloren kunnen gaan. Ik kwam hier een jaar achter toen een windvlaag de tafel omver wierp waarop tientallen zaailingen stonden. De meeste overleefden het als ze snel werden verpot, maar ik moest gokken welke stokken bij welke tomaten hoorden. Etiketten werken beter. Droog gezaaide tomatenzaden worden kleverig als ze worden bevochtigd, waardoor ze aan de gronddeeltjes blijven kleven.

3. Tomatenzaden droog planten

Het harige omhulsel van tomatenzaadjes wordt zacht en gomt als er water aan wordt toegevoegd, waardoor de zaadjes tussen de gronddeeltjes blijven kleven. Het omhulsel van de zaden laat ook chemicaliën in de grond los die de groeiomstandigheden voor de binnenkort te planten wortels verbeteren.

4. Verstandig water geven

Ik gebruik een pompverstuiver om de startmix grondig te bevochtigen, wat enkele uren kan duren. Als het water in de bakjes zwaar aanvoelt, maak ik met een potloodgum ondiepe gaatjes voor de zaadjes, bedek ze en druk ze aan met mijn vinger. Daarna sprenkel ik er nog wat water overheen. Als je niet zeker bent van de zuiverheid van je water, gebruik dan gefilterd water dat je een nacht in een open pot hebt laten vergassen.

5. Tomaten hebben warmte en licht nodig

Tomatenzaadjes die bij een warme kamertemperatuur worden bewaard en tweemaal per dag met water worden besproeid, moeten binnen een week ontkiemen. Zodra de zaailingen boven de grond komen, zet u ze in helder licht. Een kweeklamp met een volledig spectrum is ideaal, maar een zonnig raam volstaat ook, mits de zaailingen goed in de gaten worden gehouden om te voorkomen dat ze uitdrogen. Verplant de zaailingen naar grotere potten als dat nodig is voor een gestage groei.

6. Oppotten in fases

Ik hou van de uitdrukking “oppotten” voor het verplaatsen van een zaailing naar een iets grotere pot, wat bij mijn tomaten twee keer gebeurt. Kort nadat het eerste echte blad verschijnt, verplaats ik de zaailingen naar grotere papieren bekers of kleine plastic potjes. De meeste moeten drie weken later weer worden opgepot.

7. Ga voorzichtig om met tomatenzaailingen

Raak de hoofdstengel van tomatenzaailingen nooit aan, omdat de sappige weefsels gemakkelijk gekneusd worden, en kneuzingen dienen als ingang voor de schimmels die de zaailingen doen rotten. De hoofdstengel kan ook beschadigd raken als een zaailing omvalt, wat soms gebeurt als een zwak gesteelde tomatenzaailing topzwaar wordt met nieuwe bladeren. Voorkom omvallen door extra zaaigoed rond de basis van pootachtige zaailingen te strooien en aan te drukken. Om de zaailingen verder te ondersteunen tot u ze kunt verpotten, kunt u ze ondersteunen met tandenstokers of een houten spies.

Vermijd de verleiding om kleine tomatenzaailingen in grote potten te planten, waardoor de schamele wortels overweldigd kunnen worden door micro-organismen in de grond. Het is beter om zaailingen in een iets groter bakje te planten zodra u wortels door de bodem van het bakje ziet groeien.

Pak tomatenzaailingen altijd bij hun bladeren vast, niet bij hun tere stengels.

Met een beetje oefening kunt u goede resultaten verwachten bij het kweken van tomaten uit zaad. Tomatenzaailingen die een stressvrij leven hebben zonder ernstige tegenslagen passen zich snel aan het leven in de tuin aan, en er zijn maar weinig dingen die meer voldoening geven dan het oogsten van zongerijpte tomaten van planten die je als kleine zaadjes bent begonnen.

Over ons

Volkszaden.nl is de webshop voor iedereen die zelf tuiniert. Met ons assortiment aan biologische zaden kun je genieten van je moestuin op een 100% verantwoordelijke manier.

Lees meer

Menu